Navn:
Sted: Oslo, Norway

Jeg skriver om det jeg tenker på, lurer på, liker og ikke liker. Det går en del i kultur på forskjellig vis.

19.6.06

Space invader tagger med glansa fliser

På gatehjørner og brohoder i Paris og mange andre byer kan man se fargerike mosaikkbilder av romskipene fra dataspillet Space invader fra 1978. Vi snakker virkelig varig street art.

Skal du ut og reise i sommer kan kanskje en jakt på mosaikkfigurene piffe opp gatetrasking i storbyene?

Forrige mandag satte for eksempel AmsterInvader opp disse mosaikkene i Amsterdam.

Figurene finnes i 30 byer verden over, blant annet i London, Amsterdam, Tokyo, Bangkok, New York og Berlin. For en del av byene finnes det også kart over hvor mosaikkene er eller kanskje var...

Disse små gavene til folk som ferdes i byen er like ulovlig som tagging, graffiti og sjablonger. Allerede i 2000 kunne man lese at myndighetene tok opp kampen mot de små romskipene som begynte å spre seg i Amsterdam.

Det var den franske hemmelige kunstneren Space Invader som begynte å "ta" vegger og broer og etterlate seg mosaikkbilder.

Han sier at mesteparten av hans arbeid gjennom 10 års tid fortsatt er inntakt. Etterhvert har kunstideen hans spredd seg til en hel bevegelse og et spill for alle som vil delta.

Her er han i Paris i 2005.


Er du skikkelig gæern kjøper du et lite Space invader kit og blir en space invader selv. Det vil i alle fall sette en spiss på spaserturen tenker jeg.

Med blå finnlandshette og store solbriller stilte Space invader opp i et intervju med svensk TVs kulturmagasin Kobra. Han har blitt stoppet og arrestert en rekke ganger.

Han fortalte blant annet at han hadde opplevd at politi ble bløte i hjertet da de så de gode gamle Space invaderfigurene som de sikkert selv hadde manøvrert over dataskjermen som kvisete tenåringer.


Jeg skal selv til Amsterdam i sommer og håper å finne et romskip høyt oppe på en vegg.

denne bloggen legges det stadig inn dokumentasjon av nye mosaikker. Under her er en invader i gang i distriktet Marais i Paris i 1999. Ingen har ført romskipene til Norge ennå. Er det noen som føler seg kallet?


7 Comments:

Blogger Einar said...

Dette er noe av det kuleste jeg har sett på lenge!!! Aiaiai... Håper *kremt* noen føler seg kallet til å bringe romvesnene til en vegg i Oslo. Oppfordringen får gå til noen ANONYME bloggere, tenker jeg.

12:15 a.m.  
Anonymous oyensticker said...

bra du skriver om gatekunst, spre ordet! fortsett å dokumenter oslo. vi kommer snart...

12:27 p.m.  
Blogger HB said...

"Kobra" er et av mine favorittprogram! Svenskene er så gode på sånt.

3:38 p.m.  
Blogger Sometimes said...

Einar: Ja, det er virkelig tøft. Gleder meg til å lete i Amsterdam! Ellers du trenger ikke si det vettu hvis trangen blir for sterk...

oyensticker: hm... utfra lenken din å dømme er det bare å komme! Fin men kryptisk side!

hb: Kobra er veldig bra, men jeg får det sporadisk med meg. Klarer ikke å få dette med svenk TV inn i hodet...

7:58 p.m.  
Blogger Sometimes said...

Metallic rød skriver forresten om et annet flise-fenomen i gatebildet. The Toynbee Tiles er unike fliser med kryptisk beskjed lagt ned i gata 130 steder i USA og Sør-Amerika.

10:16 p.m.  
Blogger Esquil said...

dette var interessant lesning for en gammel grafittimaler. Takk!

10:19 p.m.  
Blogger Tor said...

Fantastisk! Ser også at Mario har sneket seg inn et par steder også -- så kult at folk gjør sånt!

blogget (måtte bare) :)

3:30 p.m.  

Legg inn en kommentar

<< Home