Navn:
Sted: Oslo, Norway

Jeg skriver om det jeg tenker på, lurer på, liker og ikke liker. Det går en del i kultur på forskjellig vis.

24.5.06

Skaterne lager fint rot

Se for deg Rådhusplassen med betong i kurver og høyder der skaterne ruller smidig og smeller brettet i en ollie. I stedet for å gi skaterne plass til å bruke byen og vise triks der folk er jages de fortsatt. Og skatehallen de drømer om er i det blå.


Dette bildet er fra dokumentarfilmen Dogtown and Z-boys og skatingens gjennombrudd i USA på 70-tallet. Den lille gjengen begynte å eksperimentere med skateboard i badebassengene i Los Angeles som var tørrlagt på grunn av vannmangel i 1970-åra. De ble jaget de også.

Selv om rullebrettforbudet ble opphevet i Norge i 1989 er skaterne nomeder. De siste årene har rådhustrappa vært lovlig område, men for et par uker siden var det slutt.

Vi trenger rot i rekkene
Hadde det ikke vært kult med en skatepark på Rådhusplassen som denne fra et sted i England? Eller er det ikke bare å innta operaen? Den nye operaens form, marmor og granitt trygler om skateaktivitet.

Det hadde vært en sann glede om skaterne ble ønsket velkommen dit, men jeg synes jeg ser det!


- Ifølge ryktene prøver de å gjøre det vanskelig for oss der, sier Henning Braaten, street skater i verdensklasse til Aften i dag.

Kjøp nye heller! Nå har politikerne igjen satt en stopper for fri utfoldelse på rullebrett på rådhustrappa. Granitthellene tåler ikke behandlinga og knekker visst.

Kan de ikke bytte noen heller da? Eller lage en park som tåler skaterne.

Jeg vil se på dem jeg, mens jeg venter på trikken, eller er på vei for å nyte sola på Aker brygge. Jeg vil høre lyden av de små rullende harde hjula blande seg med svakt operaglam som finner veien ut av Snøhettas hvite stolthet.

Mangler fortsatt penger til hall. I går var det bystyremøte i Oslo og planene for Voldsløkka og skatehall der ble lagt fram. 9,5 millioner til hallen er på plass, men den skal koste 16 millioner.

Kommunen regner med å få 4 millioner fra spillemidlene. De skal ha for intensjonene, men dette har tatt og tar fortsatt tid.

Operane reiser meg med stor fart, så den blir nok testet av skaterne før politikerne får sving på Voldsløkka.

Hvis kommunen har litt kløkt og baller kan Oslo vise seg fra en rå og moderne side og la både fine fruer i pels og saggerne på rullebrett få plass i Bjørvika.

Marmor + skating er finfint. Arkitektene mener marmoren tåler skaterne, så det argumentet er dødt.

- Forholdene blir fenomenale for skatere. Dette handler om hva slags image operaen skal få. Vi i Snøhetta ønsker et raust, åpent bygg der også skaterne er velkommen, sier prosjektleder Tarald Lundervall til Aften.

Heia, sier jeg!

Lenker
Stavanger har fått betongpark for skatere.
Se en ekte ollie på rådhustrappa her.

2 Comments:

Anonymous Vegard said...

Saken er vel den at politikerne helst så at skaterne forsvant fra jordas overflate. Vi har samme problemet her i byen, skaterne har ingen steder å være. Det fantes en skatehall i kjellern på ei sektkirke, men dei blei fjerna når sekta fant ut at dei ikke fikk lurt noe særlig skatere til å ta imot jesus ord. Så nå er skaterne uten tilholdssted, bortsett fra en og anna benk eller en midlertidig skatepark på en parkeringsplass.

I går var norges beste skatere på besøk og holdt show på rådhusplassen, de lokale skaterne fikk også være med å skate. Som seg hør og bør ble skaterne intervjua om situasjonen. Dei hadde vært i mange møter med kommunen, men fikk aldri noe svar. Også ordføreren blei intervjua. I kjent stil så sa han at han ønsket skaterne til helvete ved å si at han ønsket mer engasjement fra skaterne, at skaterne måtte på bana, for politikerane har jo ikke peiling på skating. Sett dette i sammenheng med at skaterne har vært i utallige møter med kommunen uten å ha kommet noen vei.

Det er vel omtrent det samme som når ungdommen i byen kjempa for et ungdomshus på nittitallet. Man var i møter med kommunen, demonstrerte, skreiv leserinnlegg osv. Men kommunen klaga på at ungdommen måtte engasjere seg mer. Aksjonsgruppa tok kommunen på ordet. Dei laga plantegninger, satt opp budsjett og planla alt. Dette blei levert ordføreren under et bystyremøte. Men det blei ikke noe ungdomshus. Til slutt så gav folk opp, dei mest aktive flytta og nå er ikke ungdomshus lenger en sak som diskuteres.

11:01 a.m.  
Blogger Sometimes said...

Hei vegard, det høres ut som en kjent historie du beskriver. Hvilken by er det?

2:26 p.m.  

Legg inn en kommentar

<< Home